Så blir du klar med ditt kreativa projekt

Har du en halvfärdig stickning undangömd i en byrålåda? En målning som aldrig tycks bli klar? Eller kanske ett plagg du tänkt sy, ett skrivprojekt du vill avsluta, en tecknad serie som tycks ha stannat vid halva berättelsen? Jag har definitivt varit där. Här är mina bästa tips för att lyckas ta tag i ett halvfärdigt projekt och få det färdigställt.

Prioritera ner annat

För att få någonting gjort måste jag först och främst ha tid och ork att ägna mig åt mitt kreativa projekt. Det innebär att jag måste prioritera bort andra saker. Att vara högpresterande i skolan eller på jobbet, ha ett perfekt välstädat hem, ett rikt socialt liv med många tillställningar och ha tid för kreativt skapande tycks för mig omöjligt. Det betyder inte att du inte kan få några av de sakerna, men att prioritera upp ditt projekt innebär att prioritera ner annat. Behöver du ta dig an den där extrauppgiften? Kan du vänta en vecka till med att dammsuga? Kanske kan du planera ditt sociala liv bättre och skippa den där festen som du vet skulle knocka ut dig även dagen efter?

Planera in kreativ tid

Precis som du förmodligen har ett schema för dina arbetstider, lägg in pass för ditt skapande i din kalender! Detta är en utmärkt strategi för att börja se det som lika viktigt som annat du planerar in. Frågar någon om du är tillgänglig den tiden, kan det vara lättare att säga nej om du har dina andra planer nedskrivna. Din kreativa tid förtjänar utrymme!

Sänk kraven

Perfektionism kan lätt bli en kreativ blockerare. Din stickning behöver inte vara exakt jämn, detaljen på din målning eller teckning är bra som den är och insidan av sömmarna på ditt plagg är det ingen annan som kommer lägga märke till ändå. Låt inte orimliga krav på dig själv ta bort skaparglädjen! Oavsett hur resultatet blir har du lärt dig något som du kan ta med dig in i nästa projekt.

Låt det ta dubbelt så lång tid

Jag vet, det är kul att nå sina tidsmål. Men ibland sätter jag för hårda mål som skapar press istället för skaparlust. Låt det ta tid! Ditt projekt behöver inte vara färdigt på en vecka eller månad. Sätt en realistisk tidsram och prioritera att arbeta med projektet kontinuerligt framför att stressa ihop något som inte är kul.

Ha roligt

Att arbeta kreativt är jätteroligt, och ibland är det frustrerande. Det måste få vara både och, men om du känner att du fastnat i en idé som inte längre känns kul att genomföra, överväg dina alternativ. Kan du ändra projektet på något sätt för att det ska bli mer lustfyllt?

Var inte rädd

”Det där projektet ska jag ta tag i någon dag, när jag är tekniskt skicklig nog…” Känns resonemanget igen? Jag har definitivt tänkt så många gånger, att jag inte är ”tillräckligt bra” som formgivare för att skapa det jag vill. Med de tankarna finns bara en sak att göra: RADERA dem snarast möjligt och lägg dem under en sten i Sibirien, för de hör inte hemma i ditt huvud. Resultatet behöver inte vara perfekt. Det är helt okej att utgå från det du kan just nu, och lära dig på vägen.

Förenkla

Samtidigt som det jag skrev under förra punkten gäller, kan det ibland vara läge att förenkla projektet. Vill du till exempel ge dig på ett avancerat mönster, gör det! Men märker du att prestationsångesten stiger och att du inte kan hantera projektet du tagit dig an ligger det ingen skam i att förenkla. Kanske kan en förenkling öppna upp möjligheter för att lägga till något annat, som får projektet att kännas roligare?

”Anything worth doing is worth doing badly.”

G.K. Chesterton

Jag kan inte nog understryka vikten av detta favoritcitat. Är någonting värt att göras är det också värt att göras dåligt. Att öva är det enda sättet att lära sig och det är helt okej att inte vara helt nöjd med alla projekt. Du lär dig, du kommer framåt! Och förhoppningsvis har du roligt när du gör det. Det är det allra viktigaste.

Om författaren

Jag heter Emelie Herlin och ligger bakom Even Emi Design, som designar och tillverkar unika smycken, inredning och accessoarer i textil. Utöver det vill jag gärna inspirera dig att tro på dig själv och våga vara kreativ precis där du är.