Sju npf-drag jag använder i min kreativa process

Mitt bästa tips för att vara kreativ och produktiv med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning är att fundera på vilka drag du har till följd av din funktionsvariation, och sedan räkna ut hur du ska utnyttja dem till din fördel. Något som är en nackdel i en situation, kan vara en fördel om det hanteras rätt. Jag ska ta upp sju symptom jag själv har på min autism och gå igenom hur jag använder dem för att få saker gjorda.

1. Måste planera allt

Kan låta som ett negativt drag, eller hur? Men i själva verket gör det att jag är en hejare på att göra scheman och detaljerade planeringar för mina dagar och veckor. Bara att se till att planera in skapartiden, alltså!

2. Svårigheter för förändringar

Eftersom att jag har svårt för att avvika från en plan, vilket då skulle blivit en förändring, utnyttjar jag det till att få till saker som är viktiga för mig. Är jag inställd på att jag ska ha kreativ tid, är det jobbigare psykiskt att låta bli än att övervinna prokrastinering och ta tag i det.

3. Svårt att fokusera

Jag kan ha svårt både med att koncentrera mig på samma sak en längre tid och att komma tillbaka från en paus. Kortare pauser riskerar mest att förstöra för mig; därför satsar jag på längre pauser mer sällan. Att ha flera projekt samtidigt är också bra för mig – då får hjärnan och händerna en paus från det ena, utan att jag behöver bli distraherad från min kreativitet.

4. Lättstressad av för mycket tid

Om jag har stora sjok av tid där jag inte har några yttre hållpunkter (= att jag behöver befinna mig någonstans, prata med någon etc.) blir jag lätt stressad och behöver en extremt detaljerad planering för att inte tappa fokus. Det bästa för mig är därför att se till att jag inte har obegränsat med tid, utan arbetar ett lagom pass och sen åker iväg på någon aktivitet. Här kan jag också ta hjälp av mina närstående, så kan de putta mig i rätt riktning.

5. Hyperfokus

Ah, detta ljuvliga fenomen som kan bli problemskapande i fel miljö. I rätt miljö dock – halleluja! Det är inte allt kreativt arbete som kan få mig att gå in i hyperfokus, men när det händer är det en enorm hjälp. I fokusläge finns inget som hunger, trötthet eller toalettnödighet, jag bara jobbar och jobbar – vilket givetvis bör planeras för i förväg. Om jag vet att jag ska göra något som kan främja hyperfokus så ser jag till att ha sådana bestyr avklarade redan innan jag börjar. För mig brukar det inte vara längre en högst ett par timmar så att avklara mina behov innan brukar räcka.

6. Rutinbundenhet

När jag väl fått in en rutin så kommer det fortsätta ske. För att optimera chanserna till att något blir en rutin, gör jag det samma tid varje dag. Och när det väl är en rutin, ser mina svårigheter att avvika från rutiner till att det fortsätter hända varje dag. Jackpot!

7. Svängande känslor

Jag kan, till synes från ingenstans, få en väldigt stor lust att ta mig för ett särskilt kreativt projekt. Denna plötsliga kreativitetsvåg behöver ageras på direkt, på just det sätt den känner för, och herregud vad jag kommer igång när jag gör det. Chansen är stor att jag går in i hyperfokus – och sannolikheten att jag har väldigt roligt är nästan hundraprocentig.

Överlag gäller det att identifiera sin unika symptomkombination och komma på sätt att göra den till en del av sin kreativa process. Jag skulle inte påstå att min funktionsnedsättning är en superkraft – långtifrån. Men när jag vet hur jag hanterar den, kan jag optimera mina förutsättningar för att göra det jag vill med mitt liv. Vi gör alla så gott vi kan, och vårat bästa ser olika ut, och det kan variera beroende på dagsform. Genom att lära känna sig själv och acceptera sina förutsättningar kan man nå nya höjder.

Om författaren

Jag heter Emelie Herlin och ligger bakom Even Emi Design, som designar och tillverkar unika smycken, inredning och accessoarer i textil. Utöver det vill jag gärna inspirera dig att tro på dig själv och våga vara kreativ precis där du är.