Tre tips för att bli nöjd med det du gör

När man ägnar sig åt något kreativt arbete, till exempel bildkonst, skrivande eller handarbete, kan bristen på självkänsla ibland komma ikapp och det blir svårt att tycka att det man skapat är bra nog. Jag tror att de flesta av oss varit där. Så hur gör man för att bli nöjd med det man skapar? Jag ska gå igenom tre tips som hjälpt mig.

Roten till problemet ligger i prestationssamhället

För att kunna lösa ett problem måste man först veta vad roten till problemet är. I det här fallet skulle man kunna säga att det beror på att den enskilda har för höga krav på sig själv. Jag anser att det bara är att gå till trädstammen; roten ligger djupare och den hittar vi först om vi frågar oss varför vi ställer så höga krav på oss själva.

För att hitta roten behöver vi gräva oss ner till hur vårt samhälle fungerar. Vår värld är kapitalistisk, på gott och ont, och ett kapitalistiskt samhälle bygger på att medborgarna producerar. Detta influerar vår självbild. Känner du att du inte åstadkommer något, producerar något av ”värde”, är risken stor att det påverkar din självkänsla negativt.

Vi jämför oss med varandra

Något vi är väldigt bra på och som också beror på hur vårt samhälle är uppbyggt är att jämföra oss med varandra. I skolan, till exempel, lär vi oss att värdera det vi gör efter våra resultat: du behöver en viss poäng på proven för att få godkänt. Senare läggs även det godkända på olika nivåer. Vem vill ha ett F när klasskompisen fick ett B? Är C ett bra betyg när det finns andra som fick A?

Tips 1: Du behöver inte vara bäst

Faktum är att du aldrig, oavsett hur mycket du anstränger dig, kommer att vara bäst. Det kommer alltid att finnas någon som är duktigare, bättre tekniskt, mer slipad eller mer kreativ. Även om denna magiska topperson existerade skulle hen förmodligen själv tycka att det fanns andra som var bättre författare eller bättre konstnärer.

Det kan låta hårt men faktum är att det är öppningen till att våga vara nöjd med att vara tillräcklig, utan att behöva vara perfekt. Du behöver acceptera att du inte kommer att vara bäst, och landa i att det är okej. Det du gör behöver inte vara bäst, för du är inte dina resultat. Du är värdig som människa oavsett vad du producerar.

Tips 2: Utgå från ett ingenting

En teknik jag har utarbetat för att bli nöjd med det jag gör är att utgå från vad som fanns där från början. Om vi tar en teckning som exempel, är starten ett blankt papper.

Du hade ingenting. Du satte dit ett blyertsstreck, en färgfläck… och redan där hade du mer än du hade från början. Du har skapat något som tidigare inte fanns och du har fyllt ett hålrum i världen med ditt verk.

Risk för hybris? Inte alls! Det är lätt att i början känna att man försöker göra sig märkvärdig när man har mage att påstå sig vara nöjd med sina verk. Det går emot våra kulturella värderingar att vara det. Lägg de känslorna åt sidan och se på det du gjort.

Tricket här är att inte utgå från bilden du hade i huvudet på hur verket skulle bli, eller från hur andras skapelser ser ut. Förmodligen blev det inte exakt som du tänkte dig, för saker ändras på vägen, komplikationer uppstår och svårigheter visar sig vara större än väntat. Gå tillbaka till det blanka pappret i tankarna. Se vad du har skapat som inte fanns där innan.

Tips 3: Se skaparglädjen

Förhoppningsvis hade du roligt när du ritade den där teckningen, skrev den där texten eller formade den där lerklumpen. Istället för att bara se resultatet, se vägen dit. Prioriterade du dig själv när du satte dig ner och skapade? Är ditt skapande något som skänker dig glädje? Lärde du dig kanske något om dig själv som kreatör? Se allt positivt det har gett dig att färdigställa verket. Det betyder långt mer än om kvaliteten inte är där du skulle vilja att den var.

Ord att ta med sig

Du är den enda som kan skapa just det du gör, på just ditt sätt. Omfamna att du är tillräckligt bra som du är, oavsett vad du skapar och vad andra tycker om det. Gör det för dig – för att du förtjänar att älska det du gör.

Om författaren

Jag heter Emelie Herlin och ligger bakom Even Emi Design, som designar och tillverkar unika smycken, inredning och accessoarer i textil. Utöver det vill jag gärna inspirera dig att tro på dig själv och våga vara kreativ precis där du är.